هشدار بزرگ یک اقتصاددان درباره نرخ تورم/ تورم سهرقمی در راه است؟
یک اقتصاددان تاکید کرد: اگر به اقتصاد ایران شوک مثبت وارد نشود و موج خوشبینی به آن تزریق نشود و انتظارات تورمی مثبت نشود، شرایط تغییر نمیکند.
بیان فردا | سیامک قاسمی اظهار داشت:ما از هر زمان دیگری در اقتصاد ایران به ابرتورم نزدیک هستیم، ولی به نظر من هنوز نشانههای آن وجود ندارد، ولی بسیار زیاد به تورم سهرقمی نزدیک هستیم. اینها تعاریف مختلفی در اقتصاد دارد. در ابرتورم، ما درباره تورمهایی صحبت میکنیم که در راندی میافتیم که عملا روزانه قیمتها تغییر پیدا میکند؛ مانند آنچه که یک دورهای ونزوئلا و یا آرژانتین تجربه کردند.
وی افزود: ما با ابرتورم هنوز فاصله داریم، ولی از همیشه به تورمهای سهرقمی در اقتصاد ایران نزدیک شدهایم. سه عامل هم به این موضوع دست میزند؛ یکی، نارسایی قابل توجه در حوزه عرضه است. عرضه اقتصاد ایران در بخشهای مختلف مختل است. واردکنندههای بزرگ بین ۷۰ تا ۹۰ روز در صف تخصیص ارز برای کالاهای اساسی و استراتژیک قرار میگیرند. در حوزه دارو بین ۷۰ تا ۹۰ روز شرکتهای بزرگ دارویی در صف تخصیص ارز قرار میگیرند؛ این یعنی عرضه و ورودی در اقتصاد ایران مختل شده است.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: از سوی دیگر، در حوزه تقاضا، با رشد قابل توجه نقدینگی و به ویژه بخش پول نقدینگی مواجه هستیم. نقدینگی شامل پول و شبهپول است و آنچه که در اقتصاد ایران تورمزا است، بخش پول نقدینگی است. در حال حاضر بخش پول نقدینگی به بالاترین میزان خود در ۱۰ سال گذشته رسیده و ۲۵ درصد کل نقدینگی شده است.
قاسمی عنوان کرد: بر این اساس، در حوزه تقاضا، حجم پول نقدینگی بالا رفته و با نارسایی در عرضه مواجه هستیم و این در حالی است که انتظارات تورمی بسیار مثبت است. متاسفانه مردم خوشبین نیستند به اینکه این سیاستگذاران بتواند از پس مشکلات اقتصاد ایران بر آید که این هم با مصاحبه و کار رسانهای و برنامههای صداوسیما درست نمیشود.
وی متذکر شد: انتظارات تورمی، میانگین برداشت همه مردم ایران نسبت به آینده است؛ نه کسانی که فقط به ما رأی دادهاند. این نکته مهمی است. یعنی در خصوص انتظارات تورمی، برآیند کل جامعه مهم است؛ نه کسانی که فقط طرفدار ما هستند. بر همین اساس، در حوزه تقاضا، بخش پول نقدینگی مثل یک موتور کار میکند.
این کارشناس اقتصادی گفت: ترکیب این شرایط ما را به این نقطه میرساند که به تورمهای سهرقمی بسیار نزدیک هستیم، اما با ابرتورم نه خیلی. دلیل هم برای این موضوع دارم. ابرتورم هنوز از ما دور است، چون ما هنوز در مارپیچ معروف درآمد-هزینه نیفتادهایم.
قاسمی افزود: ابرتورم زمانی شروع میشد که دولتها شروع میکردند به تناسب افزایش قیمتها، درآمدها را چند برابر کنند. برای مثال، میگفتند تورم ۶۰ درصد است، بنابراین ما درآمدها را ۷۰ درصد میکنیم. ولی در ایران به دلیل اینکه سیاستگذار خیلی به درآمدها اهمیتی نمیدهد، خوشبختانه از این منظر در لوپ ابرتورم نیفتادیم. ولی واقعا از همیشه به تورمهای سهرقمی نزدیکتر هستیم.
وی در پاسخ به این پرسش که تورم سهرقمی از نظر شما ابرتورم نیست؟ عنوان کرد: ابرتورم بیشتر یک اصطلاح ژورنالیستی است. ابرتورم به تورمهای چند هزار درصدی میگویند؛ از این منظر که وقتی شما برای مثال میخواهید به رستوران بروید، باید با رستوران طی کنید که هزینه غذا را در ابتدا حساب میکنید یا بعد از صرف غذا، چون هزینهها در لحظات مختلف متفاوت است. یعنی شما وقتی میخواهید غذا بخورید، قیمت اول غذا با آخر غذا تغییر پیدا میکند. ما با این فضا هنوز فاصله داریم، ولی به تورمهای بسیار بالا و تورم سهرقمی از همیشه نزدیکتر هستیم.
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: باز هم میگویم که اگر به اقتصاد ایران شوک مثبت وارد نشود و موج خوشبینی به آن تزریق نشود و انتظارات تورمی مثبت نشود، شرایط تغییر نمیکند. در صورتی که انتظارات تورمی مثبت شود و مردم نسبت به آینده امیدوار شوند، در کوتاهمدت میتوان ترمز تورم را کشید؛ وگرنه روند منفی تورم ادامه دارد.
دیدگاه تان را بنویسید