آمار دولت از نرخ بیکاری صحیح است؟ / بی علاقگی نسل Z به استخدام
رضا امیدوار تجریشی؛ رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان استان تهران از عوامل موثر بر تعیین نرخ بیکاری و کاهش دقت این نرخ به اقتصاد 100 گفت.
بیان فردا | رضا امیدوار تجریشی؛ رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان استان تهران از عوامل موثر بر تعیین نرخ بیکاری و کاهش دقت این نرخ به اقتصاد 100 گفت.
او معتقد است، هیچگاه نرخ بیکاری صفر نخواهد شد؛ اما نرخ بیکاری شاخصه هایی دارد که از جمله آنها میتوان به افراد آماده به کار اشاره کرد.
به گفته تجریشی، یکی از عوامل کاهش نرخ بیکاری این است که آمادگی افراد برای رفتن به سر کار کاهش پیدا کرده است. همچنین بخشی از افراد در سن اشتغال زنان هستند که نرخ مشارکت آنها نیز کاهش پیدا کرده است؛ برخی افراد علاقمند به کار ثابت نیستند و می خواهند در فریلنسری (آزاد) کار کنند؛ عدهای نیز آماده مهاجرت هستند و از چند ماه قبل برای آمادگی های خود دست از کار می کشند؛ اینها عواملی هستند که باعث می شود نرخ بیکاری دقیق نباشد و نشاندهنده رشد اقتصادی و اشتغال واقعی نیست.
رئیس خانه صمت جوانان استان تهران با اشاره به کاهش قدرت خرید جامعه تاکید کرد: به موازات این اتفاق میزان تولید و بهرهوری به همین نسبت در سطح تولید کاهش پیدا کرده است و تامین سرمایه از طرف شبکه بانکی نیز کاهش یافته است؛ به همین دلیل بسیاری از شرکتها در بخش توسعه متوقف شدند و به همین نسبت هم نرخ اشتغال بهکار و جذب نیرو نیز کاهش پیدا کرده است.
به گفته تجریشی، رفتار نسلهای جدید در بازار کار نیز متفاوت شده است؛ در برخی از حوزه ها به ویژه برنامهنویسی اصلا متولدین دهه 70 علاقمند به استخدام و کار اداری نیستند و به مهاجرت مجازی روی آوردهاند و این هم از عوامل کاهش نیروی کار است.
او همچنین به عدم اجرای آمایش سرزمینی در حوزه توسعه صنعت اشاره کرد و گفت: ما در حوزه صنعت، توسعه داشتیم؛ اما این توسعه متوازن نبوده است. در یک جایی مانند هشتگرد تجمع کارخانه و صنعت است و کمبود نیروی کار؛ اما استانی مانند ایلام با نرخ بیکاری بالا، سرمایه گذاری و صنعتی نشده است و این نشانه عدم عدالت در توسعه و اجرای آمایش سرزمین است که منجر به تجمع کسب و کار در یک محل و تجمع نیروی کار در محلی دیگر شده است.
دیدگاه تان را بنویسید