افزایش احتمال خداحافظی مکرون از الیزه
مدل اکونومیست شانس انتخاب مجدد ماکرون را در اواخر مارس ۹۰ درصد اعلام کرده بود. اما اکنون شانس پیروزی او کمی بهتر از ۷۵ درصد است. نظرسنجیهای فشرده این احتمال را افزایش داده است که اگر همه چیز مطابق با لوپن پیش برود، مکرون در دور دوم شکست خواهد خورد.
بیان فردا | جفری اسکلی و ژانیی | مترجم: مرضیه عسگری وش | امانوئل مکرون پنج سال پیش به پیروزی چشمگیری دست یافت که او را به جوانترین رئیسجمهور تاریخ فرانسه تبدیل کرد. مکرون که در راس حزب آن مارش، حزبی میانهرو و طرفدار اتحادیه اروپا که در سال ۲۰۱۶ تأسیس شد قرار داشت، رقیب راست افراطی خود، مارین لوپن را با رأیی بیش از ۳۰ درصد شکست داد و انحصار قدرت احزاب سنتی راست میانه و چپ میانه بر سیاست فرانسه را شکست.
درحالیکه فرانسه برای دور اول انتخابات خود در روز یکشنبه (۱۰ آوریل، ۲۱ فرودین) آماده میشود مکرون برای حفظ ائتلاف میانهروییاش درمقابل جانشینهای رادیکالتری مبارزه میکند. فرانسه کاملا برخلاف ایالات متحده و سایر بخشهای اروپا، شکافهای سیاسی عمیقی را بین مناطق شهری و روستایی، طبقه مرفه و کارگر و جمعیت بومی و مهاجر خود تجربه کرده است. [این شکافها] یک جریان راست افراطی رو به رشد با احساسات ضدمهاجرتی و ناسیونالیستی در یک کشور با تنوع قومی و فرهنگی را برانگیخته است. نگرانیها در مورد هزینه زندگی را هم اضافه کنید، و جای تعجب نیست که مکرون با یک نبرد سخت برای انتخاب مجدد روبه رو شود. بار دیگر، این لوپن است که به نظر میرسد به احتمال زیاد سر راه او نیز بایستد.
بر اساس دادههای نظرسنجی جمعآوریشده توسط روزنامهنگار فرانسوی الکساندر لشنه، مکرون و لوپن در دور اول رأیگیری روز یکشنبه برتری زیادی نسبت به بقیه کاندیداها دارند، بهطوریکه مکرون بهطور میانگین با ۲۵ درصد و لوپن در جایگاه دوم با ۲۰ درصد رأی پیشتاز هستند. فقط یکی دیگر از کاندیداها ژان-لوک ملانشن از چپ افراطی بالای ۱۰درصد رأی دارد.
نمودار دور اول نظرسنجی انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۲ فرانسه، ۷ آوریل [۱۸ فروردین] ساعت ۵ بعد از ظهر
مکرون و لوپن دو نامزد پیشتاز
از آنجایی که هیچکدام از کاندیداها نزدیک به ۵۰ درصد رأی نیاوردهاند و یک نامزد باید رأی اکثریت را روز یکشنبه در دور اول بیاورد، دور دوم انتخابات در ۲۴ آوریل میان دو کاندید بالایی موردنظر رأیدهندگان محتمل است. دو کاندید محتمل به احتمال زیاد مکرون و لوپن هستند. در حال حاضر پیشبینی اکونومیست به ماکرون و لوپن به ترتیب ۹۸ درصد و ۹۳ درصد شانس صعود به دور دوم را میدهد.
با این اوصاف، آنچه برای مکرون نگرانکننده است این است که دستاوردهای لوپن نشان میدهد که او میتواند تهدیدی واقعی در دور دوم انتخابات باشد، زیرا او حمایت جناح راست سیاسی را تثبیت کرده است در حالیکه دو رقیب اصلی او، والری پکرس و اریک زمور، زمین بازی را از دست دادهاند.
لوپن و حزبش، تجمع ملی (جبهه ملی سابق)، به طور سنتی بر اساس یک پلتفرم ضد مهاجران و بدبین به اتحادیه اروپا فعالیت میکنند که قدمت آن به زمان رهبری پدرش، پدرش ژان ماری لوپن بازمیگردد. اما در این انتخابات لوپن تمرکز خود را بر مسائل معیشتی از جمله کاهش نرخ مالیات بر انرژی، افزایش حقوق بازنشتگی گذاشته است که میتواند اقبال عمومی کسانی را که نگران تورم در فرانسه هستند به سمت او برگرداند.
مطمئنا، حزب او یک برنامه قوی ضد مهاجرتی دارد که هدف آن تضعیف دسترسی مهاجران به مزایای دولتی و جلوگیری از ورود بسیاری از پناهجویان است، اما لوپن از پناهندگان اوکراینی استقبال کرده است چرا که سعی میکند از تعریف و تمجید گذشته خود از رئیس جمهور روسیه ولادیمیر پوتین فاصله بگیرد.
تیزی مواضع راست افراطی لوپن در مقابل کمپین راست افراطی زمور ممکن است در چشم رأیدهندگان تلطیف شده باشد. [زمور] یک تحلیلگر سیاسی است که از مواضع نژادپرستانه، ضد مهاجران و ضد اسلامی حمایت میکرد و دوبار به ایجاد نفرت متهم شد و بهنظر میرسد باوجود آنکه در پاییز گذشته از سمت لوپن حمایت شده است کمپینش کامل شکل نگرفت و بهدلیل سقوطی بود که نظرسنجیها نشان میداد. همینطور، لوپن ممکن است بر برخی رأی دهندگان محافظهکار، جمهوری خواهان، که پکرس و حزب راست میانه او را رها کردهاند، نیز پیروز شود.
همچنین، چپ فرانسه که در سالهای اخیر در وضعیت نابسامانی به سر میبرد، هنوز حول مکرون تثبیت نشده است. درعوض، ملانشن از حزب تسلیمناپذیر در نظرسنجیها جایگاه خود را بهدست آورده است. ملانشون ممکن است به خاطر وعدههای کمپین انتخاباتی خود برای بازگرداندن مالیات بر ثروت که در دوره دولت مکرون پایان یافت و کاهش سن بازنشستگی را از ۶۲ سالگی به ۶۰ سال، مورد توجه قرار گیرد. برای تاکید مجدد، ملانشون به شکل قابل توجهی درنظرسنجیها پس از مکرون و لوپن قرار دارد؛ بنابراین، کمپین انتخاباتی او ممکن است برای اینکه آیا مکرون میتواند بر بسیاری از رأیدهندگان ملانشون در دور دوم پیروز شود، بسیار مهم باشد.
تا چند هفته پیش بهنظر نمیرسید که مکرون با مشکل جدی روبهرو باشد. در واقع، مدیریت او هنگام جنگ در اوکراین به طور قابل توجهی جایگاه او را در خانه تقویت کرده بود. پس از حمله روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه، ارقام نظرسنجیها درباره مکرون در دور اول از حدود ۲۵ درصد به حدود ۳۰ درصد جهش یافت، این در شرایطی رخ داد که او به خاطر تلاشهای دیپلماتیک خود برای توقف تهاجم روسیه مورد تحسین قرار گرفت، و وقتی آن تلاش ناکام ماند از او بابت موضع سرسختانهاش درمقابل روسیه هم به لحاظ نظامی و هم به لحاظ اقتصادی تمجید شد.
نکتهای که در این زمینه گویاست این است که رأی او در مقابل لوپن در برخی از نظرسنجیها پیش از دور دوم احتمالی انتخابات به ۶۰ درصد نیز رسید. با این حال، با طولانی شدن جنگ در اوکراین، جهش رأی او از بین رفت. در واقع، همانطور که نمودار زیر نشان میدهد، او به جایگاهی که پیش از تهاجم روسیه به اوکراین بود، سقوط کرده است.
مکرون درحال حاضر در دور دوم انتخابات تنها از لوپن برتری دارد
نظرسنجی دوگزینهای برای انتخابات احتمالی دور دوم در تاریخ ۲۴ آوریل میان دونامزد احتمالی، امانوئل مکرون و مارین لوپن، ۷ آوریل ساعت ۵ بعد از ظهر
هنوز مشخص نیست چرا با وجود اینکه همچنان مکرون بابت مواضع سیاست خارجهاش حمایت میشود اما تعداد رأیهایش بهشکل چشمگیری کاهش یافته است. بخشی از آن میتواند مربوط به رتبه پایین او بابت تلاشهایش برای آزادسازی اقتصاد فرانسه باشد، از جمله آسانتر کردن اخراج کارگران برای شرکتها و کاهش مالیاتهای تجاری، که محبوبیتی نداشتهاند.
برخی از منتقدان او را «نامزد ثروتمندان» نامیدهاند و اقداماتی مانند خلاص شدن از شر مالیات بر ثروت و کاهش کمک هزینههای اجتماعی در این امر نقش داشته است. و سیاستهای مکرون قبلا به اعتراضات پوپولیستی منجر شده بود، چراکه پیشنهاد افزایش مالیات بر گاز در سال ۲۰۱۸ به اعتراضات سراسری در جنبش جلیقه زردها منجر شد. درحال حاضر کمپین انتخاباتی او در موقعیت نامناسبی به دلیل سیاست افزایش سن بازنشستگی قرار دارد که نشاندهنده رقابت تنگاتن وی با لوپن در انتخابات میتواند باشد.
در واقع، نظرسنجی بین مکرون و لوپن به قدری نزدیک شده است که لوپن فقط یک خطای معمولی در نظرسنجی است که با پیروزی فاصله دارد: میانگین خطای نظرسنجی دو هفته پیش از انتخابات و نتیجه دور دوم در انتخابات ریاستجمهوری فرانسه از سال ۱۹۶۹ تا ۲۰۱۷ حدود ۴.6 رأی بوده است. و طبق نظرسنجیهای رویترز و پولیتیکو مکرون با ۶ رأی پیشتاز دور دوم انتخابات است. به عبارتی، یک خطای کمی بزرگتر از حد معمول میتواند لوپن را رئیسجمهور بعدی فرانسه کند. همچنین رقابت تنگاتنگ به جای خود باقی است و بسیار محتمل است که دور دوم انتخابات دو هفته پس از دور اول اتفاق بیفتد.
با این اوصاف، ما باید در تفسیر نزدیک بودن این تفاوت دقت کنیم، زیرا نظرسنجی فرانسه شامل رأیدهندگان بلاتکلیفی نمیشود که ممکن است رأی دهند یا ندهند. بهطور مثال، طبق نظرسنجی اخیر ایپسوس درباره دور دوم انتخابات میان مکرون و لوپن، از هر ۵ رأی دهنده در دور اول یک نفر در دور دوم رأی نمیدهد. این یک مشکل اساسی فرانسه در سال ۲۰۱۷ بود که در دور دوم با کاهش مشارکت روبهرو شد. این ممکن است در سال ۲۰۲۲ نیز اتفاق بیفتد چراکه برخی از رأیدهندگان مانند چپها دیگر اشتیاقی برای رأی به دو کاندید موردنظر نداشته باشند. مطمئنا آنچه در سال 2017 اتفاق افتاد عادی نبود: مشارکت رأیدهندگان معمولا در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری حداقل اندکی افزایش یافته است. اما بسیاری از رأیدهندگان ممکن است اصلا رأی خود را امسال در صندوق نیاندازند که اگر جناح راست انرژی سیاسی بیشتری در مقابل میانهروها صرف کند، میتواند مکرون را در خطر قرار دهد.
انتخابات ریاستجمهوری فرانسه در مقایسه با چند هفته پیش بسیار نزدیکتر به نظر میرسد. مدل اکونومیست شانس انتخاب مجدد ماکرون را در اواخر مارس ۹۰ درصد اعلام کرده بود. اما اکنون شانس پیروزی او کمی بهتر از ۷۵ درصد است. مکرون همچنان محبوب اصلی است، اما نظرسنجیهای فشرده این احتمال را افزایش داده است که اگر همه چیز مطابق با لوپن پیش برود، او در دور دوم شکست خواهد خورد.
انتهای پیام
دیدگاه تان را بنویسید