تغییر امیدوارکننده در ترکیب هیات مذاکره‌کننده آمریکایی
کد خبر: 815

تغییر امیدوارکننده در ترکیب هیات مذاکره‌کننده آمریکایی

سفیر سابق آمریکا در اسرائیل، از تیم مذاکره‌کننده ایالات متحده در مذاکرات احیای برجام در وین جدا شد.

بیان فردا | او در توییتی که درباره جدایی‌اش از تیم مالی منتشر کرد نوشت برای مشاوره به وزارت خارجه پیوسته بود چون «از سیاست دولت بایدن حمایت می‌کردم که تضمین کند ایران هرگز سلاح هسته‌ای نخواهد داشت. هنوز هم در حالی که فرصت تازه‌ای عالی را پذیرا هستم، از آن سیاست حمایت می‌کنم.» وی افزود: «اگر و وقتی توافقی در کار باشد که هنوز قطعی نیست، آن زمان حرف‌های بیشتری برای گفتن خواهم داشت.»

با توجه به روابط نزدیک شپیرو با اسرائیل و حالا رفتن او به خاطر اختلافات در تیم آمریکا، باز هم به نظر می‌رسد رویکرد تیم آمریکایی تحت هدایت مالی به سمت تلاش برای دستیابی به توافق و پذیرش روندی است که احتمالا نامطلوب لابی اسرائیل در واشنگتن بوده است. این تصور به‌خصوص از آن‌جا تقویت می‌شود که این اولین تغییر پرسروصدای تیم مذاکره‌کننده آمریکا نیست. دو ماه پیش ریچارد نفیو که به عنوان «معمار تحریم‌ها» شهره است و تنظیم‌کننده سیاست‌های تحریمی جدید ایالات متحده در دوران باراک اوباما به عنوان «تحریم‌های فلج‌کننده» بود، به همراه دو نفر دیگر و باز به خاطر آن چه اختلافات بین او و مالی عنوان می‌شد، از تیم مذاکره‌کننده رفت. نکته قابل‌توجه در این زمینه این بود که نفیو تا پیش از مذاکرات احیای برجام به تنظیم ساختار تحریم مشهور بود و مالی به حمایت گسترده‌اش از برجام. زمانی که نفیو به عنوان معاون مالی به این تیم پیوست، بسیاری این را نشانه تمایل آمریکا به حفظ تحریم‌ها دانستند و از همین رو، وقتی اعلام شد اختلافات بین این دو نفر باعث خروج نفیو از این تیم شده است، برداشت ناظران این بود که رویکرد حامی برجام به رویکرد حامی تحریم پیروز شده است.

اکنون اضافه‌شدن شپیرو به رفتگان تیم مذاکره‌کننده این تصور را تقویت می‌کند که نگاهی که رابرت مالی به عنوان رئیس تیم مذاکره‌کننده ایالات متحده در مذاکرات احیای برجام در وین دنبال می‌کند، برخلاف خواست و ترجیحات مخالفان برجام و حامیان تحریم است و این مخالفت به حدی رسیده است که صاحبان این نگاه متفاوت، تیم را ترک کنند.

در این زمینه البته نکته قابل توجه اختلافی است که بر سر همین موضوع در خود اسرائیل نیز وجود دارد. دولت نفتالی بنت، در ادامه رویکرد دولت بنیامین نتانیاهو، مخالف جدی توافق هسته‌ای بوده است و در ماه‌های گذشته خود و مقاماتش هر از گاهی موضع‌گیری‌های خود علیه برجام را داشته اند. تا جایی که اعلام کنند اسرائیل تبعیتی از توافق احتمالی نخواهد کرد. اما برخی مقامات سابق نظامی و امنیتی اسرائیل در همین فاصله در گفت‌وگوهای مختلف، مخالفت با برجام و حتی خروج دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا از این توافق را اشتباهی دانسته اند که منجر به افزایش تنش در منطقه و ابهام در وضعیت سیاست‌ها شده است.

اسرائیل در ماه‌های اخیر به صورت غیرمستقیم با ایران درگیر نیز بوده است. در چندین نوبت اخبار مختلفی از حملات اسرائیل به مواضع نیروهای نزدیک به ایران در سوریه رسیده است. علاوه‌براین، اسرائیل در چند نوبت حملات سایبری و خرابکاری‌هایی در تأسیسات هسته‌ای ایران از جمله تأسیسات نطنز داشته است. سپاه نیز البته علاوه‌بر اتفاقات سوریه اخیرا در یک واکنش صریح به اقدامات اسرائیل، مرکزی را در خاک عراق هدف حمله موشکی قرار داد. پس از این حمله سپاه با صدور بیانیه‌ای رسما مسئولیت این حمله را پذیرفت و اعلام کرد نقاط هدف قرار گرفته مراکز فعالیت نیروهای اسرائیلی بوده اند. این حمله البته واکنش منفی دولت عراق را نیز در پی داشت.

مقامات اسرائیل البته مکررا دیدارهایی با طرف‌های مختلف به‌خصوص طرف آمریکایی نیز داشته اند و تلاش خود را کرده اند روی تصمیمات دستگاه دیپلماسی ایالات متحده اثر بگذارند. حال با رفتن دن شپیرو می‌توان تصور کرد که تیم آمریکایی در دولت بایدن نیز هماهنگ دولت اوباما، در نهایت برخلاف ترجیح طرف اسرائیلی تصمیم گرفته و قصد پیگیری توافق را دارد. دولت اوباما نیز تنش و چالشی بر سر برجام با دولت نتانیاهو داشت که در مقیاس روابط آمریکا و اسرائیل بی‌سابقه می‌نمود و تا سطح تقابل مستقیم دو رئیس دولت و نزدیکی بی‌سابقه اسرائیل به یک جناح سیاسی یعنی جمهوری‌خواهان در آمریکا پیش رفت.

انتهای پیام

منبع:

دیدگاه تان را بنویسید