هرآنچه که آمریکا از پنج‌شنبه بر سر خاورمیانه آورد
کد خبر: 14791

هرآنچه که آمریکا از پنج‌شنبه بر سر خاورمیانه آورد

روز پنجشنبه، رویترز مدعی شد که ایران یک نفتکش با نفت خام عراق که به مقصد ترکیه در حرکت بود را توقیف کرد...

بیان فردا | روز پنجشنبه، رویترز مدعی شد که ایران یک نفتکش با نفت خام عراق که به مقصد ترکیه در حرکت بود را توقیف کرد؛ اقدامی که به ادعای این خبرگزاری می‌تواند به تنش‌های منطقه‌ای دامن بزند. توقیف این نفتکش که سنت نیکولاس نام دارد و با پرچم جزایر مارشال فعالیت می‌کند، با حملات انصار‌الله یمن به کشتی‌های مرتبط با اسراییل همزمانی دارد. توقیف نفتکش سنت نیکولاس روز پنجشنبه در نزدیکی تنگه هرمز، بین عمان و ایران رخ داد. در همین حال، روابط عمومی نیروی دریایی ارتش درباره جزییات توقیف نفتکش امریکایی در دریای عمان این‌گونه توضیح داد: «به دنبال تخلف کشتی سوئز راجان در اردیبهشت‌ماه سال جاری و سرقت نفت ایران توسط امریکا، نفتکش یادشده با نام جدید سنت نیکولاس صبح امروز براساس دستور مقام قضایی توقیف شد.»

با این حال پنتاگون ادعا می‌کند که نیروهای ایرانی به شکلی غیرقانونی نفتکش سنت نیکولاس را متوقف و آن را مجبور به تغییر مسیر به سمت آب‌های سرزمینی ایران کردند. ادعایی که تهران آن را رد کرده است. جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید مدعی شد: «هیچ توجیهی برای توقیف نفتکش وجود ندارد. ایران باید آن را آزاد کند.»

سال گذشته، ایالات متحده کشتی سنت نیکولاس را با توجیه اعمال تحریم‌ها علیه ایران توقیف کرد. در آن بازه زمانی، این کتشی تحت نام سوئز راجان فعالیت داشت. ایران به امریکا هشدار داده بود که این اقدام بی‌پاسخ نمی‌ماند. نفتکش متخلف سوئز راجان در سال جاری محموله نفت متعلق به جمهوری اسلامی ایران را با هدایت امریکا سرقت و به بنادر آن کشور منتقل کرده و در اختیار امریکا قرار داده بود. این نفتکش با تغییر نام به سنت نیکولاس در حال حمل نفت در دریای عمان بود که با حکم قضایی و تایید سازمان بنادر و کشتیرانی توسط نیروی دریای راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران، به تلافی سرقت نفت توسط رژیم امریکا توقیف و به بنادر جمهوری اسلامی جهت تحویل به مقامات قضایی منتقل شد. به ادعای شرکت امنیتی بریتانیایی آمبری، نیروهای ایرانی هنگام حرکت کشتی در نزدیکی شهر صحار عمان آن را توقیف کرده و سیستم ردیابی نفتکش را هنگام حرکت به سمت بندر جاسک ایران خاموش کردند. نهاد بریتانیایی که اطلاعات امنیتی دریایی را ارایه می‌دهد، گفت که قادر به برقراری تماس با کشتی نبوده و مقامات هنوز در حال بررسی هستند. معاون دریاسالار برد کوپر، فرمانده ناوگان پنجم نیروی دریایی امریکا در بیانیه‌ای مدعی شد: «اقدامات ایران مغایر با قوانین بین‌المللی بوده است.»

سال گذشته، کشتی سوئز راجان بیش از ۹۸۰ هزار بشکه نفت خام ایران را حمل می‌کرد که طی عملیات اعمال تحریم‌های امریکا علیه ایران توقیف شد و نفتش به مصادره درآمد. به خاطر ترس سایر نفتکش‌ها و بنادر از تحریم‌های ثانویه علیه کسانی که نفت ایران را تحویل بگیرند، سوئز راجان تقریبا ۲ ماه قادر نبود که نفت خام ایران را تخلیه کند. پس از تخلیه محموله خود، این نفتکش نامش را به سنت نیکولاس تغییر نام داد. توپراس، پالایشگاه اصلی نفت ترکیه گفت که سنت نیکولاس حامل نفت خام خریداری‌شده توسط ترکیه بوده که از مبدا عراق به سمت این کشور حرکت می‌کرد. توپراس در بیانیه‌ای اعلام کرد که ارتباط رادیویی با کشتی یونانی و اجاره‌شده توپراس حدود ساعت ۶:۳۰ صبح پنجشنبه به وقت استانبول قطع شد. این نفتکش حامل ۱۴۰ متریک تن نفت خام توپراست که از بازار نفت دولتی عراق خریداری شده بود و از بندر بصره به سمت بندر غربی آلیاگای ترکیه در حرکت بود. امپایر نویگیشن، شرکت اپراتور کشتی مستقر در آتن یونان به رویترز گفت که خدمه ۱۹ نفره کشتی متشکل از ۱۸ شهروند فیلیپینی و یک شهروند یونانی هستند. رویداد روز پنجشنبه پس از آن انجام شد که نیروی دریایی امریکا حضور خود در منطقه خلیج فارس را کاهش داد و بخشی از نیروهای دریایی خود را برای جلوگیری از گسترش جنگ اسراییل و حماس به سایر نقاط خاورمیانه، به سمت شرق مدیترانه منحرف کرد. تنش‌ها بین واشنگتن و تهران طی هفته گذشته و پس از ترور صالح العاروری، یکی از مقامات ارشد حماس در بیروت شدت گرفت.

طی چند سال گذشته، ده‌ها تانکر توسط نیروی دریایی ایران در منطقه توقیف شده است. با افزایش تلاش‌های ایران برای توقیف کشتی‌های تجاری پس از مصادره محموله‌های سوئز راجان، ایالات متحده گشت‌زنی‌های خود در تنگه هرمز را شدت بخشید و حضور نیروهای نظامی خود در منطقه را افزایش داد. سال گذشته، دولت بایدن نیز طرحی برای استقرار تفنگداران دریایی امریکا در نفتکش‌های تجاری را بررسی کرد اما این طرح هرگز تصویب نشد.

 

دیدگاه تان را بنویسید

آخرین اخبار

پربازدیدترین