آمریکا به دنبال ایجاد تفاهم میان حماس و رژیم صهیونیستی است
عضو انجمن مطالعات صلح ایران گفت: در حال حاضر معادلات منطقه به طور کلی تغییر کرده و تصور بر این است که آمریکایی ها به میدان درگیری حماس و رژیم صهیونیستی می آیند تا به نوعی تفاهم ایجاد کنند، منتها این مذاکرات سخت است و هر کسی سعی می کند که برگه های بیشتری را رو کند و امتیازات بیشتری را بگیرد
بیان فردا | دکتر محمدعلی مهتدی در نشست «فلسطین؛ ریشه ها و پیامدها» بیان کرد: سال 1948 فلسطین اشغال شد و کشوری به نام اسرائیل به وجود آمد، چند میلیون جمعیت فلسطین آواره شدند و سازمان ملل دو قطعنامه در سال 81 و 94 یکی برای تشکیل دولت فلسطین و دیگری برای بازگشت آوارگان صادر کرد، اما هرگز دولت فلسطین تشکیل نشد و هرگز آوارگان بازنگشتند.
وی ادامه داد: دو بخش از فلسطین، یکی کرانه باختری رود اردن و دیگری نوار غزه را اسرائیلی ها اشغال نکردند. کرانه باختری رود اردن به همراه بخشی از قدس شرقی که مسجدالاقصی در این منطقه است، تحت اشراف اردن قرار گرفت و نوار غزه در جنوب و منطقه صحرایی، تحت اشراف مصر قرار گرفت.
وی بیان کرد: در سال 1967 که جنگ 6 روزه انجام شد، ارتش اسرائیل، کرانه باختری و بلندی های جولان و نوار غزه و صحرای سینا را اشغال کرد و از آن زمان به بعد نوار غزه و کرانه باختری در اشغال اسرائیل است. پس از آن قطعنامه 242 شورای امنیت و سپس قطعنامه 338 و قطعنامه های دیگری از سوی شورای امنیت و مجمع عمومی صادر و اعلام شد که این منطقه «اشغالی» است.
مهتدی در توضیح منطقه «اشغالی» گفت: جایی که منطقه اشغالی است، اشغالگر حق ندارد تغییراتی در این مناطق به وجود بیاورد، در حالی که رژیم صهیونیستی از ابتدا سعی کرد ساکنین نوار غزه را به سمت صحرای سینا و ساکنین کرانه باختری را به سمت اردن کوچ دهد. در حال حاضر ارتش اسرائیل با جنایات و فشاری که بر نوار غزه وارد می کند، تلاش دارد که این طرح را اجرایی کند، مصداق آن این است که اصرار دارد مصر گذرگاه رفح در جنوب نوار غزه را باز کند تا ساکنین غزه خارج شوند و در صحرای سینا زندگی کنند که البته مصر موافقت نکرده و وزیر خارجه آمریکا اخیراً با مصری ها ملاقات داشته و اصرار دارد که گذرگاه باز شود.
وی عنوان کرد: نوار غزه 1365 کیلومتر مربع مساحت دارد و در این فضای کم، 2 میلیون و 100 هزار نفر زندگی می کنند. در نوار غزه پناهگاهی نیست و وقتی یک بمب به این منطقه اثبات می کند، زن، کودک، پیر و جوان نمی شناسد و کشتار زیادی به همراه دارد.
وی اضافه کرد: 16 سال است که اسرائیل این منطقه را از زمین، هوا و دریا محاصره کرده و این پنجمین بار است که اسرائیل به نوار غزه حمله می کند. در زمانی که نوار غزه هیچ امکانی برای دفاع از خود نداشت، رژیم صهیونیستی با بمب های فسفری این منطقه را بمباران و مساجد و بیمارستان ها را منفجر کردند. حتی انبارهای سازمان ملل متحد که مسئول کمک رسانی به آوارگان است را بمباران کرد تا حتی مواد غذایی به فلسطینی ها نرسد. در تمام طول این 16 سال امکان و اجازه ورود غذا، دارو و حتی سیمان برای ساخت ساختمان های ویران شده وجود ندارد.
وی گفت: در حال حاضر فلسطین در موقعیتی قرار گرفته که برای اولین بار می تواند از خود دفاع کند. به گفته بسیاری از تحلیلگران وضعیت منطقه و نوار غزه قبل از 15 مهرماه با منطقه و نوار غزه بعد از عملیات طوفان الاقصی بسیار متفاوت است و به نوعی معادلات منطقه ای به هم ریخته است.
مهتدی عنوان کرد: اولین عنصر مهمی که حماس از آن استفاده کرد، «غافلگیری» بود. اسرائیلی ها با صدها جاسوس و دوربین و ماهواره هایی که نفس ها را می شمارد، این منطقه را تحت نظر داشتند، اما در برابر عملیات حماس غافلگیر شدند و این غافلگیری برای اسرائیل بسیار سخت بود و ضربه بزرگی به دستگاه امنیتی، اطلاعاتی رژیم صهیونیستی وارد کرد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر عملیات طوفان الاقصی اثبات کرد که قدرت دفاع حماس بسیار افزایش یافته است. حماس با کمک شهید حاج قاسم سلیمانی و شهید مغنیه فرمانده نظامی حزب الله، یک شهری زیر زمین ساختند که 350 کیلومتر زیر زمین است و همین امر نشان می دهد که به قدرت دفاعی چشمگیری رسیده است.
وی گفت: گنبد آهنین هر موشکی که به سمت اسرائیل شلیک شود را مانع می شد، اما حماس، گنبد آهنین را هک کرد به طوری که در ساعات اولیه گنبد آهنین از رده خارج شد و قادر نبود، موشک های حماس را خنثی کند لذا موشک ها به تل آویو و دهها شهرک صهیونیست نشین در اطراف غزه برخورد کرد و رزمندگان وارد این شهرک ها شدند و بیش از هزار اسرائیلی را به اسارت گرفتند که در میان این اسیرها، فرماندهان بزرگ نظامی اسرائیل وجود دارند.
وی اظهار داشت: فلسطینی ها چند هزار اسیر در اسرائیل دارند که اکثر آنها تفهیم اتهام نشدند و سالهاست که در زندان های اسرائیل زندانی هستند، در این شرایط حماس و جهاد اسلامی امید دارند که در پایان این جنگ با مبادله اسرا، زندان های اسرائیل را از فلسطینی ها خالی کنند.
وی با اشاره به اینکه بیش از 10 روز از آغاز عملیات طوفان الاقصی می گذرد و مقاومت در نوار غزه و کرانه باختری ادامه دارد، گفت: در حال حاضر دو سوال مطرح است، آیا این عملیات پایان می پذیرد و مذاکرات انجام می شود یا اینکه نیروهای دیگری در منطقه وارد عملیات می شوند و این جنگ به جنگ ویرانگر منطقه ای تبدیل می شود؟ هر یک از این دو سناریو دلایلی دارد که آن را تأیید یا رد می کند.
مهتدی ادامه داد: اسرائیل قدرت بازدارندگی خود را از دست داده و دستگاه اطلاعاتی اسرائیل شکست خورده و ارتش اسرائیل عقیده نظامی خود را از دست داده است. در حال حاضر ژنرال های اسرائیلی قادر به تصمیم گیری نیستند و نیروهای آمریکایی به کمک آنها آمدند و افسران آمریکایی در حال مدیریت عملیات هستند.
وی گفت: اسرائیل در حال شخم زدن نوار غزه است و جنایات ضد بشریت انجام می دهد. این مساله روی افکار عمومی غرب نیز تأثیر گذاشته و شاهد تظاهرات گسترده ای در لندن، پارس و سایر کشورهای اروپایی هستیم.
مهتدی اظهار داشت: در حال حاضر معادلات منطقه به طور کلی تغییر کرده و تصور بر این است که آمریکایی ها می آیند تا به نوعی تفاهم ایجاد کنند، منتها این مذاکرات سخت است و هر کسی سعی می کند که برگه های بیشتری را رو کند و امتیازات بیشتری را بگیرد که طبیعتاً مقاومت هم از قدرت مذاکرات مناسبی برخوردار است.
وی به دومین سناریوی موجود اشاره و خاطرنشان کرد: سناریوی دوم این است که اگر قرار باشد اسرائیل این کشتار را ادامه دهد، حزب الله وارد عمل می شود و از جنوب نیز انصارالله یمن وارد عمل خواهد شد، اگر حزب الله وارد عمل شود، ظرف چند ساعت منطقه جُنین را اشغال خواهد کرد و ارتشی نیست که بتواند در مقابل عملیات نظامی حزب الله مقاومت کند.
مهتدی بیان کرد: در حال حاضر این دو سناریو درباره جنگ در غزه موجود است، اما آنچه مسلم است اینکه ما معادلات جدیدی در منطقه شاهد خواهیم بود، اسرائیل بسیار ضعیف شده و مقاومت به رغم همه شهدایی که می دهد در موقعیت بسیار نیرومندی قرار دارد.
دیدگاه تان را بنویسید