
فهرست استادان اخراجی از دانشگاه چگونه تهیه میشود؟
جریان «خالص سازی» که از انتخابات مجلس و ریاست جمهوری اخیر جان تازهای گرفته، وارد دانشگاههای کشور شده و با استناد به موضعگیری استادان در اعتراضات پاییز ۱۴۰۱، قصد پاکسازی دانشگاه از نگاههای مخالف خود را دارد. فهرست ۱۱۰۰ نفری استادانی که آن زمان یک بیانیه اعتراضی را امضا کردند، مرجع خوبی برای تشخیص اخراج است!
بیان فردا | «این اساتیدی که اینجا هستند را بروید درباره اینها بحث کنید، بگویید که اینها بهایی بودند، ضد انقلاب بودند. شما بروید این افراد را افشا کنید»؛ این عباراتی است که «احمد فردید» مبدع واژه «غربزدگی» و بنیانگذار بخش مهمی از تفکر انقلابیون درباره جهان غرب در نخستین روزهای انقلاب اسلامی در جمع دانشجویان دانشگاه تهران مطرح کرد. فردید بر این باور بود که «این انقلاب باید پایانی بر تاریخ جهانی غربزدگی باشد و به همین دلیل باید از شر انحراف و افکار طاغوتزده مصون بماند.»
همین تفکر زمینهساز انقلاب دوم بعد از انقلاب اسلامی بهمن ۵۷ شد. انقلاب فرهنگی به مجموعه حوادثی اطلاق میشود که بین سالهای ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۲ با هدف پاکسازی اساتید و دانشجویانی که از دید حکومت تازه ایران «غربزده» و «ضدانقلاب» محسوب میشدند، رخ داد. انقلاب فرهنگی یکبار در دوره احمدینژاد به اوج خود رسید و حالا یکبار دیگر در دولت رئیسی به اوج خود رسیده است.
«علی شریفی زارچی» استاد دانشگاه شریف خبر داده که نامه اخراجش از دانشگاه را دریافت کرده است. گزارشهایی از اخراج «آمنه عالی» و «حمیده خادمی» دو عضو هیات علمی دانشکده روانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی هم منتشر شده است. هفتههای گذشته خبر «قطع همکاری» دانشگاه علامه با «مهدی خویی» استاد جامعه این دانشگاه هم رسانهای شده بود. خویی این خبر را با انتشار پستی در توییتر خود اعلام کرده و گفته بود «من مهدی خویی، معلم جامعهشناسی در دانشگاه علامه که به کسی باجی نداد و خدایش میداند که خود را تنها و فقط به مردم و دانشجو متعهد میدید، بعد از ۷ سال تدریس نامه قطع همکاری (اخراج) گرفتهام.»
محسن برهانی استاد حقوق دانشگاه تهران هم بعد از انتقادها به اعدام دو تن از معترضان پاییز و نحوه برخورد با اعتراضات مردمی، در نهایت صبر مدیران دانشگاه را لبریز کرد و اخراج شد. گفته میشود داریوش رحمانیان استاد ممتاز تاریخ دانشگاه تهران هم از دانشگاه اخراج شده است. بر اساس گزارشهای منتشر شده علت اخراج مهدی خویی، آمنه عالی و حمیده خادمی، حمایت از دانشجویان در جریان اعتراضات پاییز سال گذشته بوده است.
پیش از این جریان اعتراضات پاییز صادق زیباکلام استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، علی سرزعیم عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، محمد راغب استاد دانشگاه شهید بهشتی، محمد فاضلی استاد جامعه شناسی دانشگاه شهید بهشتی، رضا امیدی استاد گروه توسعه و سیاستگذاری اجتماعی دانشگاه تهران، امیر مازیار استاد دانشگاه هنر، عمار عاشوری استاد معماری دانشگاه آزاد تهران، ایرج مهرکی استاد ادبیات دانشگاه آزاد کرج، آرمین امیر استاد دانشگاه علامه و آرش باذری استاد فلسفه گروه فلسفه علم دانشگاه صنعتی شریف هم از دانشگاه اخراج شده بودند.
در بحبوحه اعتراضات سراسری پاییز سال گذشته محمد راغب، استاد ادبیات دانشگاه شهید بهشتی با انتشار پستی در اینستاگرام از اخراج خود خبر داد و گفت «بهدلیل آنکه در اعتراض به وضعیت خیابان و دانشگاه تاکنون در کلاس حضور نیافتهام و در تجمع دانشجویی به همراه دیگر همکارانم شرکت کردهام، بی هیچ اعلام رسمی از ریاست مرکز بینالمللی آزفا و سرپرستی مرکز پژوهشی شهید رواقی، برکنار شدم و دسترسی من به کارتابل و ایمیل دانشگاهی و سامانه گلستان مسدود شد. همچنین پیشاز حضور در هیئت بدوی انتظامی دانشگاه و اعلام رأی، وضعیت (عضویت) هیئتعلمی من به حالت تعلیق درآمد و حقوق ماهانهام قطع شد.»
دیدگاه تان را بنویسید