اجرای یک مطالبه بر زمین‌مانده با دستور رئیس‌جمهور پزشکیان؛ مازوت‌سوزی در ۳ نیروگاه متوقف شد
کد خبر: 18085

اجرای یک مطالبه بر زمین‌مانده با دستور رئیس‌جمهور پزشکیان؛ مازوت‌سوزی در ۳ نیروگاه متوقف شد

پس از سال‌ها مطالبه مردمی و فعالان محیط زیست و حوزه سلامت کشور در‌خصوص توقف مازوت‌سوزی در نیروگاه‌های کشور، سرانجام در دولت چهاردهم و با دستور مستقیم رئیس‌جمهور پزشکیان، مصرف مازوت در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان متوقف شد تا یکی دیگر از مطالبات مردم در دولت وفاق ملی مورد اجرا قرار بگیرد.

بیان فردا | نفت کوره یا مازوت یکی از ارزان‌ترین مواد سوختی است که در برخی از کشورهای جهان به عنوان مادهٔ سوختنی در نیروگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. از سال‌های دور در کشور ما نیز این ماده در برخی از نیروگاه‌های کشور مورد استفاده قرار می‌گرفت. موضوعی که در نیمه دوم سال و در شرایط بروز پدیده وارونگی هوا، بسیار مورد توجه قرار گرفته و فعالان محیط‌زیستی و حوزه سلامت کشور انتقادات جدی نسبت به استفاده از آن داشتند.

تاثیرات مازوت بر سلامت انسان چیست؟

مازوت علاوه بر اینکه موجب آلودگی هوا شده و تاثیرات زیست محیطی فراوانی برجای می گذارد، اثر مخربی نیز بر بدن انسان دارد تا جایی که بسیاری از پزشکان معتقدند که استنشاق طولانی‌مدت آلاینده‌های ناشی از احتراق مازوت می‌تواند موجب بروز مشکلات تنفسی، بیماری‌های قلبی و حتی سرطان شود.

همچنین برخی از آمارها نیز نشان می دهد که سالانه ده ها نفر از مردم به دلیل عوارض ناشی از آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند. این موارد سبب شده بود تا توقف مصرف مازوت در نیروگاه‌های کشور به یکی از جدی‌ترین مطالبات مردم از دولت‌ها در کشورمان بدل شود، اما این مطالبه تاکنون اجرایی نشده بود.

دستوری شجاعانه و تصمیمی مسئولانه

دولت وفاق ملی، اما گامی موثر در توقف مازوت سوزی برداشت. رئیس جمهور پزشکیان که بارها تاکید کرده بود که بر عمل به وعده‌های خود اصرار دارد، این بار مطالبه‌ای دیگر از مردم را در دستور کار قرار داد و با دستور رئیس جمهور، مصرف مازوت در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان متوقف شود. این سه شهر و همچنین تهران که در مجاورت کرج قرار دارد، جزو شهرهای دارای بیشترین آلودگی هوا در کشور هستند.

تاکید رئیس‌جمهور پزشکیان بر سلامت مردم

دکتر جعفر قائم پناه، معاون اجرایی رئیس جمهور درباره این دستور دکتر پزشکیان به خبرنگاران گفت: پس از بررسی‌های کارشناسی رئیس جمهور پزشکیان دستور داد که به دلیل آلودگی خاص ایجاد شده در مناطق اراک، کرج و اصفهان که ناشی از مازوت سوزی درحدود ۱۶ میلیون تن است و باعث آلودگی هوا و بیماری می‌شود، مازوت سوزی متوقف در این سه نیروگاه شود.

به گفته معاون اجرایی رئیس جمهور تاکید دکتر پزشکیان توجه به تامین سلامت مردم و عدم استفاده از مازوت در نیروگاه‌های یاد شده است.

علی ربیعی:مسئولیت اجتماعی یعنی مراقبت از مردم در قبال هر تصمیم

این دستور شجاعانه و البته مسئولانه رئیس جمهور با واکنش‌های مثبتی نیز مواجه شد. از جمله این واکنش‌ها مربوط به علی ربیعی، دستیار اجتماعی رئیس جمهوری است. او در صفحه شخصی خود در شبکه ایکس در این خصوص نوشت: «مسئولیت اجتماعی یعنی هرکسی آثار مفید و زیان‌بار کنش خود را محاسبه و سپس تصمیم‌گیری کند. ‌با وجود فشار زیادی که بر دستگاه های دولتی وارد خواهد شد، دستور شجاعانه‌ای از سوی دکتر پزشکیان، مبنی بر متوقف شدن مصرف سوخت مازوت در اراک و شازند صادر شد.»

دستیار اجتماعی رئیس جمهور در ادامه نیز نوشت: « ‌هیچ سیاستی نیز بدون سنجش تاثیر آن و در نظر گرفتن منفعت مردم اتخاذ نخواهد شد. ‌مسئولیت اجتماعی یعنی مراقبت از مردم در قبال هر تصمیم.»

شینا انصاری: ‌هوای پاک حق همه شهروندان است

شینا انصاری، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هم که بخش اعظمی از اقدامات و بررسی‌های کارشناسی برای توقف مازوت سوزی در سازمان تحت امر او انجام شده است، در این خصوص در شبکه ایکس نوشت: « دستورتوقف مازوت سوزی در سه نیروگاه کشور صادر شد.‌هوای پاک حق همه شهروندان است. از حمایت دکتر پزشکیان برای حفاظت از محیط زیست‌ سپاسگزارم. ‌امیدواریم تلاش دولت برای رفع ناترازی انرژی در آینده‌ای نزدیک هم به بار بنشیند.»

فاطمه مهاجرانی: نباید بهای تولید برق را بخشی از جامعه با جانش پرداخت کند

فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت نیز به این دستور رئیس جمهور پزشکیان واکنش نشان داد و نوشت: « شرط عدالت نیست برای تولید برق بخشی از جامعه با جان خود هزینه آن را پرداخت کند، از همین رو به دستور رئیس جمهور، مازوت سوزی در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان که شرایط ویژه‌ای دارند، متوقف می‌شود. می‌توان برای مدت محدودی، خاموشی منظم را جایگزین تولید سم برای عموم شهروندان کرد.»

دیگر کاربران فضای مجازی نیز به این تصمیم واکنش نشان دادند. یکی از کاربران این اقدام را دستور رو به جلو توصیف کرد و کاربری دیگر نیز در حساب خود نوشت: « بنابر گفته نماینده وزارت بهداشت در سال ۱۴۰۲ بر اثر مازوت سوزی ۶۶۱ نفر در اراک و ۱۱۴ نفر در شازند جان خود را از دست داده‌اند. حاضرم بی برقی را تحمل کنم تا هموطنی جانش را از دست ندهد.» حساب کاربری دیگری هم مازوت سوزی را از عوامل اصلی قتل عام خاموش مردم توصیف کرد.

دکتر صدیقی، پاتولوژیست و رئیس بیمارستان سینا نیز چندی پیش در خصوص اثرات مخرب مصرف مازوت بر سلامت مردم گفته بود: « به طور مشخص در استان مرکزی و به خصوص اراک سرطان ریه و مثانه آماری بالاتر از میانگین کشور دارد. من به عنوان مسئول ثبت سرطان در این استان عرض می کنم. از همین مواردی که ثبت شده و تعدادی از آن هم اصلا ثبت نشده است، ما با افزایش عجیب سرطان مثانه روبه رو هستیم. این تنها مربوط به سرطان است. اما مضرات دیگری هم دارد که افزایش حساسیت و ... نیز از جمله آن است که می تواند منجر به آسم و ... شود. »

این تصمیم شجاعانه و مسئولانه دولت گرچه ممکن است در مواردی و به خصوص در فصل زمستان منجر به کاهش برق در شبکه توزیع شود، اما به گفته دکتر قائم پناه، معاون اجرایی رئیس جمهور، تمهیداتی نیز در این خصوص از سوی دولت اتخاذ شده که تا حد امکان فشاری به مردم وارد نشود.

صرفه‌جویی در مصرف برق؛ مسئولیت اجتماعی مردم

از سوی دیگر اما لازم است مردم نیز با صرفه جویی در مصرف برق به مسئولیت اجتماعی خود در این خصوص عمل کنند، تا درکنار تصمیم دولت برای صیانت از سلامت مردم، شاهد قطع موقت برق در برخی از مناطق نیز نباشیم.

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید

آخرین اخبار

پربازدیدترین