کشف تاریخی مهم در شمال عراق
کد خبر: 10704

کشف تاریخی مهم در شمال عراق

یک گاو بالدار ۲۷۰۰ ساله در حفاری‌های باستان‌شناسی در عراق از زیر خاک خارج شد.

بیان فردا | یک گاو بالدار ۲۷۰۰ ساله در حفاری‌های باستان‌شناسی در عراق از زیر خاک خارج شد. سر این گاو بالدار توسط قاچاقچیان در میانه دهه نود میلادی از بدن مجسمه جدا شده بود، اما ماموران گمرک عراق توانسته بودند آن را توقیف کنند و به موزه بغداد تحویل دهند.

باستان‌شناسان فرانسوی توانسته‌اند در کاوش‌های خود در شمال عراق یک گاو بالدار را پیدا کنند که تا حدود زیادی سالم باقی‌ مانده است.

نقش برجسته ۲۷۰۰ ساله یک گاو بالدار یا «لاماسو»، خدای محافظ در ادیان بین‌النهرین باستان و اساطیر کهن ایرانی، را نشان می‌دهد که با سر انسان، بدن گاو نر و بال های پرنده تصویر می‌شده است.

پاسکال بوترلن، باستان‌شناس فرانسوی که هدایت حفاری‌ها را به عهده داشت، گفت که تنها سر این مجسمه در جای خود قرار نداشته است.

آقای باترلین در مورد این مجسمه ۱۸ تنی با ابعاد ۳.۸ در ۳.۹ متر گفت: «من قبلاً هیچ چیز به این بزرگی در زندگی‌ام کشف نکرده بودم. به طور معمول فقط در مصر یا کامبوج است که می‌توانید قطعاتی به این بزرگی پیدا کنید.»

این استاد باستان‌شناسی در دانشگاه سوربن پاریس اضافه کرد: «توجه به جزئیات این گاو بالدار حیرت‌انگیز است.»

این مجسمه در اصل در ورودی شهر باستانی خورس‌آباد در ۱۵ کیلومتری شمال شهر موصل قرار داشته است. خورس‌آباد پایتخت امپراتوری نو-آشوری در زمان پادشاهی سارگون دوم در قرن هشت پیش از میلاد محسوب می‌شد.

تصور می‌شود این گاو بالدار در زمان حکومت این پادشاه، که از سال ۷۲۲ تا ۷۰۵ قبل از میلاد برقرار بود، ساخته شده و در جلوی دروازه‌های شهر برای محافظت از آن گذاشته شده‌اند.

دو عدد از این مجسمه‌های نگهبان متعلق به عصر هخامنشی امروزه در جلوی دروازه ملل در محوطه تخت جمشید ایران قرار دارند.

گاو بالدار در عراق برای نخستین بار در سال ۱۹۹۲ توسط عده‌ای از باستان‌شناسان این کشور کشف شد. سر این مجسمه در سال ۱۹۹۵ توسط قاچاقچیان بریده شد تا به خارج از کشور برده شود، اما ماموران گمرک عراق آن را کشف کردند و به موزه بغداد تحویل دادند.

خود بدنه این مجسمه اما به منظور در امان ماندن از هجوم شبه‌نظامیان اسلام‌گرای گروه دولت اسلامی در سال ۲۰۱۴ دوباره توسط ساکنان محلی دفن شده بود و برای نزدیک به یک دهه کسی از محل آن خبر نداشت.

گروه دولت اسلامی در ۸ مارس ۲۰۱۵ کاخ باستانی خورس‌آباد را تخریب کرد و شماری از مجسمه‌ها و آثار قدیمی مربوط به تمدن آشور را از میان برد.

انتهای پیام

 

دیدگاه تان را بنویسید