گامی برای خنثیسازی یک بمب اقتصادی
احمد میدری نوشت: ۱۱۷ کشور جهان در دو دههٔ اخیر مقررات صندوقهای بازنشستگی را اصلاح کردهاند و ما راهی به جز آن نداریم. مسئلهای با این درجه از اهمیت باید به صورت شفاف و روشن نوشته شود و فاقد ابهام حقوقی باشد. پیشنهاد میشود قبل از نهایی و ابلاغ شدن قانون برنامه هفتم هرگونه ابهام و تفاسیر مختلف از متن قانون زدوده شود.
بیان فردا | احمد میدری | فیلم مستندی که در مورد وضعیت صندوقهای بازنشستگی در دولت روحانی ساختیم نامش «بمب ساعتی» بود. ورشکستگی صندوقهای بازنشستگی مانند ورشکستگی بانکها یک بمب بزرگ است. فقط خود را نابود نمیکند بلکه همه بخشهای اقتصادی و بدنبال آن نظام اجتماعی را تخریب خواهد کرد. اگر یک کارخانه خودرو سازی ورشکست شود آن کارخانه و صنایع مرتبط با آن تعطیل یا آسیب میبینند اما اگر نیروگاه برق تعطیل شود همه شهر خاموش میشود. بانک و صندوقهای بازنشستگی مانند نیروگاه برق هستند. ضریب تکاثرِ ورشکستگی بانکها و صندوقهای بازنشستگی وحشتناک است و از همین رو دولتها به عنوان ناجی وارد میشود و از ورشکستگی آنها جلوگیری میکنند. بانک با ارائه تسهیلات و خدمات مالی مبادله را ممکن میسازد و با تعطیلی بانکها مبادلات اقتصادی متوقف میشوند.
شعاع تخریب بمب صندوقهای بازنشستگی نیز همهٔ کشور است. چرا؟ سازمان تامین اجتماعی به بیش از سه میلیون و ۶۰۰ خانوار ماهانه حقوق میدهد و صندوق بازنشستگی کشوری و صندوق لشکری در مجموع به بیش از ۲ میلیون خانوار. به عبارت روشنتر این سه صندوق به اندازه دو برابر دولت ایران حقوق بگیر یا مستمریبگیر دارند. این صندوقها از همهٔ واحدهای اقتصادی حق بیمه میگیرند و از بزرگترین سهامداران بازار اوراق بهادار و سپردهگذاران بانکها هستند. اگر صندوقهای بازنشستگی نتوانند به ۵ میلیون خانوار مستمری بدهند چه بر سر اقتصاد و جامعه ایران خواهد آمد؟ مجلس و دولت بالاخره بر سر اصلاح صندوقها به توافق رسیدند. اصلاح صندوقها چند محور دارد که مصوبه مجلس فقط به دو محور پرداخته است. اصلاح سن و سابقه، حذف تبعیض میان بیمهشدگان، مدیریت صحیح ذخایر صندوقها، و افزایش مستمری بازنشستگان محورهای لازم برای اصلاح صندوقهاست.
در مصوبه مجلس سن و سابقه و همچنین همسانسازی حقوق بازنشستگان را مورد توجه قرار داده است و بنابراین اقدامی ناقص است اما با این وجود باید از آن حمایت کرد. مسئلهٔ صندوقها مسئلهٔ این جناح و آن جناح نیست. گزارشهای بینالمللی و داخلی مختلف ضرورت افزایش سن و سابقه صندوقهای بازنشستگی ایران را کررا هشدار دادهاند. مصوبهٔ اخیر مجلس میتواند گامی برای خنثیسازی این بمب اقتصادی باشد اما مبهم و ناقص است، متن به لحاظ کارشناسی ابهامات حقوقی دارد و معلوم نیست با آییننامهٔ آن در همین جهت پیش برود. در تبصره ۶ ماده ۲۹ آمده است:
تبصره ۶- افرادی که به تقاضای خود مایل به بازنشستگی زودتر از موعد فوقالذکر باشند، بازنشستگی آنها مطابق قوانین مربوطه و بدون رعایت بندهای(۱) تا (۵) بلامانع است و حقوق بازنشستگی آنان مطابق احکام این سند برقرار خواهد شد. این بند همه اصلاحات مصوب را زیر سوال برده است. در این تبصره به همه افراد اجازه داده است که میتوانند بدون رعایت مصوبه جدید بازنشسته شوند. در این صورت با همین یک بند بویژه افرادی که در بخش خصوصی میتوانند کاری دست و پا کنند از دولت خارج خواهند شد و در نتیجه خروج سرمایه انسانی کارآمد از دولت تشدید میشود و به حل بحران صندوقها هم کمکی نشده است. مقررات صندوقهای بازنشستگی باید بهروشنی و تفصیل نوشته شود مصوبه فوق ابهامات و سوالاتی زیادی ایجاد کرده است. مثلا شرط بازنشستگی را ۶۵ سال برای مردان و ۶۰ سال برای زنان اعلام شده است و بعد از این عبارت آمده است و ۳۵ سال سابقه برای مردان و ۳۰ سابقه برای زنان. یک تفسیر این است که این «واو» بهمعنای کفایت یکی از این دو شرط است در این صورت افراد میتوانند با ۵۰ سال سن هم بازنشسته شود.
اگر «واو» بهمعنای تحقق هر دو شرط باشد آنگاه حکم کسانی که بههر علتی ۴۵ ساله یا ۵۰ ساله وارد صندوقها میشوند چه خواهد شد؟ این ابهام مسئله بسیار بزرگی است. بههرحال باید از اصلاح سن و سابقه و مصوباتی از این قبیل حمایت کرد. ۱۱۷ کشور جهان در دو دههٔ اخیر مقررات صندوقهای بازنشستگی را اصلاح کردهاند و ما راهی به جز آن نداریم. مسئلهای با این درجه از اهمیت باید به صورت شفاف و روشن نوشته شود و فاقد ابهام حقوقی باشد. پیشنهاد میشود قبل از نهایی و ابلاغ شدن قانون برنامه هفتم هرگونه ابهام و تفاسیر مختلف از متن قانون زدوده شود. علاوه براین اگر قرار است قواعدی درست به گروه بزرگی از بیمه شدگان اعمال شود تبعیضها باید برداشته شود. استثنا کردن ایثارگران و گروههایی که با فشار سیاسی از مزیت مشاغل سخت وزیانآور نه فقط بارمالی سنگینی بر صندوق داشته بلکه ناعادلانه است و از همین رو با نارضایتی اجتماعی همراه خواهد بود.
دیدگاه تان را بنویسید