
بازخوانی پرونده هواپیمای اوکراینی در چهارمین سالگرد آن
ساعت ۶:۱۹ دقیقه صبحِ ۱۸ دیماه سال ۱۳۹۸ است، تنها چند ساعت از «انتقام سخت» ایران از پایگاه عینالاسد گذشته است و همه ما با یک سوال بزرگ که «چه خواهد شد؟» شب را به صبح نرسانده با یک حادثه ناگوار دیگر روبهرو شدهایم؛ حادثهای که در آن ۱۷۶ انسان پس از ثبت آخرین لحظههای حضورشان در کنار خانواده در آسمانِ ایران به تاریخ سپرده شدند.
بیان فردا | «هواپیما آتیش گرفته، بسمالله الرحمن الرحیم، خدایا خودت کمک کن، زنگ بزن آتشنشانی.» این جملات بریده و پراضطراب به همراه فیلمی از یک سقوط، نخستین مواجهه غمبار بسیاری از ما با حادثهای بود که نمیدانستیم چه رخدادی در پسِ آن است؛ حادثهای که بیان غیرشفاف علت آن، اعتماد اجتماعی را بیش از گذشته آب کرد و باور به حرف مقامات را سختتر! مردمی که گمانهزنیهای اولیه سقوط را غیرواقعی میدانستند و مقصر بودن عامل داخلی در این فاجعه تلخ انسانی را غیرممکن، حالا به نقطهای رسیدهاند که در پی تردید و اضطراب برخی حوادث اولین حرفشان این است: «واقعیت غیر از این است...»
از انکار تا واقعیت
ساعت ۶:۱۹ دقیقه صبحِ ۱۸ دیماه سال ۱۳۹۸ است، تنها چند ساعت از «انتقام سخت» ایران از پایگاه عینالاسد گذشته است و همه ما با یک سوال بزرگ که «چه خواهد شد؟» شب را به صبح نرسانده با یک حادثه ناگوار دیگر روبهرو شدهایم؛ حادثهای که در آن ۱۷۶ انسان پس از ثبت آخرین لحظههای حضورشان در کنار خانواده در آسمانِ ایران به تاریخ سپرده شدند. اظهارنظرهای اولیه نقص فنی هواپیما را عامل اصلی سقوط مطرح میکرد، سخنگوی اورژانس کشور در مصاحبهای با ایرنا در دقایق اولیه حادثه اعلام میکند که هواپیما دچار نقص فنی شده و سقوط کرده است. سخنگوی سازمان هواپیمایی نیز در نخستین اظهارنظر در گفتوگو با ایلنا علت حادثه را نامشخص میگوید. ساعتی پس از حادثه اولین ویدئو از سقوط هواپیما منتشر میشود و تنها چند ساعت بعد از انتشار آن برخی رسانههای خارجی همچون ایندیپندنت و نیویورکتایمز با استناد به تصاویر منتشرشده از محل سقوط، احتمال اصابت موشک و یا تیراندازی را مطرح و همینها را عامل سقوط دانستند.
اما این موضوع از سوی مقامات ایرانی تکذیب میشود. علی عابدزاده، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری ۱۹ دیماه با حضور در یک برنامه تلویزیونی با رد احتمال انفجار هواپیما با شلیک موشک گفت: «آتش بیش از یک دقیقه در هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ اوکراینی بوده است و قبل از سقوط همه شاهدان آتش را دیدهاند و اگر اصابت موشک بود، هواپیما منهدم میشد. امکان انفجار این هواپیما بر اثر شلیک موشک از لحاظ فنی وجود ندارد.» درحالیکه در همان روز ۱۹ دیماه سیانبیسی به نقل از مقامات آمریکایی اعلام کرد: «مقامات اطلاعاتی آمریکا اعلام کردند که تصاویر ماهوارهای شناسایی مادون قرمز مستقر در فضا با اطمینان شلیک و نزدیک شدن دو موشک سطح به هوا به بدنه هواپیما را نشان میدهد.»
نخستوزیر کانادا نیز ۱۹ دیماه در یک کنفرانس خبری اعلام کرد، براساس اطلاعاتی که از منابع مختلف به آنها رسیده و همچنین اطلاعات سازمان اطلاعاتی کانادا، هواپیمای اوکراینی در اثر شلیک یک موشک زمین به هوای ایرانی سقوط کرده است.
۲۰ دیماه ایرنا، خبرگزاری وابسته به دولت با انتشار گزارشی با اشاره به موج خبری ایجادشده درباره سقوط هواپیمای اوکراینی ۷ دلیل برای اثبات دروغ بودن ادعای برخورد موشک با هواپیمای اوکراینی را مطرح میکند، از جمله بیتوجهی به خبر رویترز که شلیک موشک را مردود میداند، صحبتهای فیلم اولیه که به آتش گرفتن هواپیما اشاره دارد و حرفی از اصابت موشک نیست، تفاوت محل سقوط هواپیما و محل ادعایی برخورد موشک، قطع ارتباط هواپیما با برج مراقبت که به دلیل مشکل سیستمی رخ داده، عدم وجود اثرات برخورد موشک روی لاشه هواپیما، حوادث مشابه شرکت بوئینگ و ماجرای جعبه سیاه و یک سناریوی سیاسی با سه هدف تحت تاثیر قرار گرفتن عملیات شهید سلیمانی، برخورد موشک روسی به هواپیمای اوکراینی و بلند شدن آتش تنش بین دو کشور و نقش ایالات متحده را در نظر میگیرد. شاید این تحلیل و بیخبری ایرنا از این جهت دور از ذهن نباشد که به گفته وزیر امور خارجه وقت کشور، محمدجواد ظریف، مقامات بلندپایه دولت از جمله وزیر امور خارجه در گفتوگوهای محرمانه دخالت داده نشدند و از ماجرای سقوط اطلاعی نداشتند. او در فایل صوتی که در آن به توضیح ماوقع به سعید لیلاز پرداخته و بدون هماهنگیاش پخش شد، گفته بود: «من ظهر جمعه رفتم جلسه ویژهای که در دبیرخانه شورای امنیت بود، عرض کردم که حالا دنیا دارد میگوید موشک خورده، اگر واقعاً موشک خورده بگویید ببینیم چجوری میتوانیم علاج کنیم، خداشاهده آنگونه با من برخورد کردند که انگار کفر ابلیس گفتم و گفتند برو توئیت بزن و تکذیب کن در صورتی که آقایان صبح پنجشنبه میدانستند موشک خورده.»
در عین حال رسانههای اصولگرا بر دخالت آمریکا و اسرائیل در این موضوع تاکید میکردند و احتمال جنگ الکترونیک را قوی میدانستند. این موضوع بهویژه پس از اعلام رسمی علت سقوط هواپیما، پررنگتر میشود. باشگاه خبرنگاران جوان و خبرگزاری تسنیم از دست پنهان آمریکا در این ماجرا نوشتند و روزنامه فرهیختگان به حضور هواپیمای اوکراینی سه هفته پیش از ماجرا در اسرائیل اشاره کرد که البته نقش این موضوع در ماجرای سقوط مشخص نشد.
وای از غمی که تازه شود با غمی دگر
تکذیبهای پی در پی، سه روز انکار واقعیت و سرانجام صبح تلخ ۲۱ دیماه و بیانیه ستاد کل نیروهای مسلح که مسئولیت این حادثه را متوجه داخل کرد، چنان شوکی به جامعه وارد کرد که به گفته بسیاری تلختر و شوکهکنندهتر از خبر شنیدن سقوط هواپیما بود. در این اطلاعیه اعلام شد، به دلیل تهدید رئیسجمهور و فرماندهان نظامی آمریکا نیروهای مسلح برای پاسخگویی به حملات احتمالی در بالاترین سطح آمادهباش قرار داشتند. در ساعات پس از انجام عملیات موشکی، پروازهای جنگی نیروهای تروریستی آمریکایی پیرامون کشور افزایش یافته و مشاهده اهداف متعدد بر روی رادار موجب حساسیت بیشتر در مجموعههای پدافند هوایی گردید. پرواز شماره ۷۵۲ خطوط هوایی اوکراین در چنین شرایط بحرانی از فرودگاه امام حرکت کرده و براثر بروز خطای انسانی مورد اصابت قرار گرفته است.
«خطای انسانی» واژهای بود که پس از برعهده گرفتن مسئولیت این اقدام به دفعات مطرح شد. سردار حاجیزاده، فرمانده هوافضای سپاه در نشست خبری همان روز اعلام کرد، صبح روز چهارشنبه وقتی از این خبر مطلع شد، بلافاصله به مسئولان اطلاع داد: «به من گفتند که هدفی را زدیم، ولی تقارن آن یک مقدار من را به شک انداخت. من غرب کشور بودم، ولی بلافاصله به سمت تهران آمدم. ولی بین راه با مسئولان تماس گرفتم و گفتم این اتفاق افتاده و من احتمال بالا میدهم که هواپیمای خودی را زدیم.» او تقصیر را از گردن سازمان هواپیمایی کشوری برداشت و گفت آنها براساس دانستههای خود عمل کرده بودند و در پایان با بیان اینکه این اتفاق «خطای انسانی» است، تصمیمگیری عجولانه یک فرد را علت این اتفاق و فاجعه بزرگ مطرح کرد.
پس از اعلام بیانیه ستاد، اعتراضاتی در نقاط مختلف کشور برگزار شد، چراهای بیجوابی در اذهان بود و مردم خواهان برخورد قاطع با افراد خاطی بودند. همین پرونده پیگیری موضوع را باز کرد. برای این سانحه تلخ و دردناک در دادگاه نظامی پروندهای تشکیل شد اما جلسات این دادگاه مورد اعتراض خانوادههای قربانیان قرار گرفت و در نهایت پس از سهسالونیم رای نهایی دادگاه فروردینماه امسال صادر شد؛ رایی که انتظار خانوادههای قربانیان را برآورده نکرد. به مناسبت چهارمین سالگرد سقوط ناگوار هواپیمای اوکراینی، گفتوگویی با برخی خانوادههای قربانیان انجام دادهایم، خانوادههایی که در سوگ بیپایان عزیزان خود میسوزند و همچنان در جستوجوی پاسخ پرسشهای خود هستند. البته بسیاری از خانوادهها در پیگیری هممیهن حاضر به مصاحبه نبودند و فقط دو نفر از این خانوادهها از اذیتشدنشان در پی گفتوگوها و پیگیریهایشان گفتند و خانواده اسدیلاری و دانشمند با هممیهن گفتوگو کردند که در ادامه میآید.
مردگانی که زنده نخواهند شد
آقای دانشمند که دختر، دو نوه و همسر دخترش در این حادثه جانباختهاند از حال و هوای این روزهای خانوادهاش میگوید: «من فراموش نکردهام و هفتهای یکبار سر خاک بچهها میروم. اما همسرم خیلی ناراحت میشود و گاهی که یادش میافتد میگوید بچهها کانادا هستند و دارند زندگی میکنند و از این نظر هنوز متعادل نشدهایم. درباره دادگاه غیرمستقیم شنیدهام و از نظر من بچههای من مردهاند و هرکاری هم که بکنند از نظر من زنده نخواهند شد و اینکه معلوم شود چه کسی آنها را کشته، برای من مهم نیست. برای من هیچی از این حادثه روشن نشده است و آنطور که برآورد میکنند، جزو اسرار است. در نهایت هیچ چیزی بازگردانده نشد، به بچهها موقع رفتن گفتیم طلاهایی که اینجا نگه میداشتیم را از بانک گرفتیم و گفتیم با خودتان ببرید و استفاده کنید و آنها را با خود بردند، پول، وسیلههای شخصی و هیچ چیزی نصیب ما نشد. تنها کارت بانک و شناسایی که آن هم سوخته بود را تحویل فامیل ما دادند که او هم گفت شما ببینید ناراحت میشوید و دست ما نداد.»
دیدگاه تان را بنویسید