بهره‌گیری از دیتا برای مسئولیت پذیری
کد خبر: 2549

بهره‌گیری از دیتا برای مسئولیت پذیری

بیان فردا | محمد آوخ | استفاده از داده به عنوان مبنایی در جهت تشویق مسئولیت پذیری و پاسخگویی بیشتر، تاکتیکی هوشمندانه است. داده جمع آوری شده توسط یک گروه مدنی، اغلب ممکن است ثابت کند که دولت دارد کار درست را انجام می ‌ دهد. این امر می‌تواند به ایجاد رابطه‌ای کمک کند که بر اساس آن، گروه به عنوان منبعی - نه فقط برای معتبر ساختن دولت، بلکه همچنین برای برجسته نمودن مواردی که در آن کارها به درستی انجام نمی‌شود - شناسایی گرد د. ا ستفاده از داده برای ایجاد نوعی اعتبار متعادل می‌تواند باعث تقویت کار شما شود. این امر در پیشبرد فعالیتها و اعمالی که سازمان‌تان هم اکنون در حال انجام آن است به شما کمک می‌کند. پایش با استفاده از شواهد و داده‌ای که به خوبی مستند شده باشد موجب تقویت تجزیه و تحلیلهای انجام شده می‌شود. تجزیه و تحلیل مبتنی بر حقایق بسیار مستحکم‌تر از تجزیه و تحلیلی است که به عنوان امری ذهنی یا نظری بازشناسی شده باشد .

پایش اجرای سیاست

قوانین مربوط به آزادی دسترسی به اطلاعات خواستار آن هستند که فرآیندهای تصمیم‌ گیری دولت و همچنین تصمیمات اتخاذ شده در دسترس شهروندان قرار بگیرد. قوانین حاکم بر جلسات علنی اغلب دولتها را ملزم میکند که دسترسی به محتوای جلسات، برنامه‌های دولتی و صورتجلسات را برای عموم فراهم سازند. این نوع قوانین فضای سیاسی را باز کرده، به شهروندان و سازمانهای جامعه مدنی امکان میدهد تا به شیوهای موثر بر فرآیندهای تصمیمگیری و اجرائی نظارت کنند. تصویب چنین قوانین و سیاستهایی فرصت منحصر به فردی برای پایش امور مربوط به قانونگذاری و بودجه به دست میدهد. گردآوری اسناد و مدارک رسمی و حضور در جلسات علنی، شواهد محکمی از موضوعات مطرح شده در اختیارتان میگذارد و به شما مجالی میدهد تا بسنجید که آیا مسئولان تلاشی برای مطرح کردن نیازهای جامعه می‌کنند یا خیر .

انتخابات

انتخابات مکانیزمی است برای پاسخگو و مسئولیت‌پذیر کردن مسئولان بیشک می‌توان آن علنی ترین مظهر دموکراسی دانست. انتخابات فرصت مشارکتی برای شهروندان فراهم می‌کند که فراتر از رأی دادن است. شهروندان می‌توانند سوابق برنامه‌های ارائه شده توسط نامزدها و مواضع ایشان در خصوص اولویت مشکلات شهروندی در دوره منتهی به انتخابات را ثبت و ضبط نموده و سپس پیگیر تغییرات صورت گرفته در طول زمان باشند و یا اینکه از موارد ثبت شده برای پاسخگو کردن مقام تازه انتخاب شده در دوره پس از انتخابات استفاده کنند.

اما فرصتهای ایجاد شده خطراتی هم به همراه دارد. پایش دولت به طور ذاتی امر خطرناکی است. حتی در غیر خصمانه‌ترین حالت، معنای پایش خدمات دولتی یعنی شما به آن رتبه می‌دهید. هنگامی که فضا برای کنش مدنی و سیاسی محدود باشد، چنین کاری نیز می‌تواند سخت‌تر شود. همه، کشورهایی را می‌شناسیم که در آن محیط برای فعالیت مدنی مناسب نیست؛ این یعنی نیاز به احتیاط مضاعف هنگام انجام فعالیتهای پایش فرآیندها است. اما اگر نتوان کسی را پاسخگو کرد، دیگر مهم نیست که داده و شواهد گرد آمده تا چه حد قابل اعتماد و دقیق باشد .

فضای سیاسی

باز بودن فضای سیاسی در یک کشور، عامل کلیدی در تعیین میزان موفقیت یک پروژه پایش است. برای پیاده سازی یک طرح پایش ارائه خدمات دولتی، باید به میزان مشخصی از اطلاعات دسترسی داشته باشید. پایش فعالیتی چالشی است و در برخی موارد می‌تواند غیر ممکن شود؛ برای مثال، اگر نتوانید به اسناد عمومی دسترسی پیدا کنید یا در جلسات قانون‌گذاری یا کمیته‌های تصویب بودجه حضور داشته باشید.

اگر رسانه‌ها دچار محدودیت شده باشند و شهروندان از شرکت در نظرسنجی ها یا مصاحبه ها بیم داشته باشند، در این صورت حتی گردآوری دادهای که به طور مستقیم به دولت مربوط نمی‌شود هم کار مشکلی خواهد شد. بسته بودن فضای سیاسی همچنین باعث ایجاد محدودیت در آگاهی رسانی در خصوص یافته‌ها و استفاده از آن برای ایجاد تغییر می‌شود . در جامعه بسته، انتشار اسنادی که به انتقاد از مسئولان بپردازد خطرناک است.

محدودیت‌ ‌ های مختص به نهادها یا موسسات

در برخی موارد ممکن است اراده سیاسی برای افزایش مشارکت شهروندان در فرآیندهای تصمیم گیری در دولت موجود باشد، اما محدودیت‌های خاص یک مؤسسه یا نهاد مانع از انجام آن شود. دولت ممکن است ظرفیت پاسخگویی به نیاز گروههای مجری طرح پایش را نداشته باشد. برای مثال، ممکن است مسؤولان از قوانین مربوط به دسترسی عمومی به اطلاعات آگاه نباشند، یا شعبه سازمان مورد نظر در منطقه ممکن است سیستم‌های مورد نیاز برای ارائه اطلاعات به عموم را نداشته باشد. بنابراین، پیش از انجام طرح پایش، بایستی ظرفیت نهادهای دولتی مورد ارزیابی قرار گیرد در غیر این صورت ممکن است عدم امکان دسترسی به اطلاعات مورد نیاز، موجب سرخوردگی شود.

از سوی دیگر، باید از توان مسئولان در محدودسازی کاربرد یافته‌ها و توصیه‌های پروژه پایش‌تان آگاه باشید. مشکلات نهادین، همچون درگیریها و مسائل درون سازمانی یا حزبی ممکن است توانایی نهادهای دولتی برای اجرای توصیه‌هایتان را محدود کند. در این موارد، احتمال سرخوردگی شهروندان و مقامات محلی وجود دارد. به خصوص اگر به نظر بیاید که با وجود توصیه‌های استوار بر شواهد محکم و مستند هنوز عملیات پایش بی‌نتیجه و اثر بوده است. هنگام طراحی راهکارهای دستیابی به اهداف سازمانی، بسیار اهمیت دارد که از اینگونه محدودیتهای بالقوه نهادهای دولتی آگاهی داشته باشید.

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید