اردوغان و قلیچدار اوغلو؛ رقابت دو پیرمرد خسته
یکی از ویژگیهای این دوره انتخابات ریاست جمهوری در ترکیه، این است که هر دو نامزد رسمی انتخاباتی، نه تنها جوان نیستند که در سن کهولت و بالای هفتاد سال قرار دارند و هر دو سابقه طولانی و مستمر سیاسی در چرخه مدیریتی در کشور خود (ترکیه) دارند.
اردوغان، بیش از بیست سال سکاندار دولت در ترکیه بوده است و قلیچدار اوغلو در تمامی دو دهه ریاست جمهوری اردوغان در صدر سیاستمداران و مدیران ارشد در ترکیه قرار داشت. او یکی از اقتصاددانان سرشناس است که دکترای اقتصاد خود را از دانشگاه «سوربن» فرانسه دریافت کرده است و در بیست سال گذشته همواره در ارائه نقد درباره اقتصاد ترکیه و برنامههای دولت اردوغان فعال بوده است.
از نکات مهم در این انتخابات این است که برای مردم و جامعه ترکیه، کارنامه فعالیتهای سیاسی ـ اجتماعی و عملکرد هر دو نامزد انتخاباتی شناخته شده است. اکنون، نزدیکی رقابت این دو نامزد با یکدیگر موجب شده است تا هر کدام با احزاب کوچکتر اما مطرح در ترکیه، برای مبارزه انتخاباتی ائتلاف کنند. در چنین شرایط متلاطم، پیشبینی نتیجه انتخابات نسبت به دورههای گذشته متفاوت شده است.
سه پیشبینی در داخل و خارج ترکیه از چگونگی نتیجه انتخابات ارائه شده است:
۱ـ اردوغان در دور اول، اگرچه نه با کسب آراء بسیار بالا در برابر رقیب، اما در حد نصاب پیروز خواهد شد.
۲ـ انتخابات به دور دوم کشیده میشود که در اواخر خردادماه، انجام خواهد گرفت.
۳ـ این انتخابات، اعلام پایان دوره بیست ساله زمامداری اردوغان در ترکیه خواهد بود و رقیب او از حزب «جمهوریخواه خلق»، «قلیچدار اوغلو» پیروز خواهد شد.
اینکه هنوز پیشبینی مطلق از نتیجه رقابت انتخاباتی داده نمیشود یا بسیار سخت شده است، نشان از این واقعیت دارد که ترکیه در شرایط سخت و پیچیده ناشی از بحرانهای گوناگون قرار دارد. چرخش مالی ـ اقتصادی آن دچار بحران است تا آنجا که بخش مهمی از جامعه ترکیه دچار بههم ریختگی در تناسب درآمدها و هزینههای زندگی شدهاند. فاجعه زلزله اخیر، مشکلات عمومی و مدیریت کلان دولت را دوچندان کرده است. در این روزها در رسانههای داخلی و خارجی ترکیه این جمله که مردم از «زمامداری» و سیاستهای مدیریتی اردوغان پس از بیست سال خسته شدهاند و خواهان «تغییر»اند و شعار «تغییر» برجسته و عمومی شده است.
واقعیت این است که ترکیه همواره به نوعی تحت تأثیر شرایط اروپا و منطقه و کشورهای همسایه خود بوده است. از سوی دیگر طولانی شدن جنگ در اوکراین و وقوع زلزله بزرگ ویرانگر، مشکلات اردوغان را دوچندان کرده است. نارضایتی عمومی و به هم خوردن تناسب درآمدها و هزینهها در سبد مخارج بسیاری از اقشار مردم در ترکیه و بحران رشد تورم، در عمل میزان مشارکت مردم و نتایج این انتخابات را پیچیدهتر کرده است. روزنامهنگاران ترک، جامعه و مردم کشور خود را خسته از سیاستمداران و نامزدهای انتخاباتی احزاب ترسیم کردهاند. هیچ سیاستمداری راه حل روشن از آیندهای بهتر ندارد. در این انتخابات ترکیه، نامزدهای احزاب خستهاند و تأسفبارتر که مردم (رأیدهندگان) نیز خستهتر از آنهایند!
این شرایط و مجموعه محاسبه و رصد اغلب کشورها در منطقه نشان میدهد، نتیجه انتخابات ریاست جمهوری در ترکیه در چگونگی آینده منطقه، تأثیر بسیار مهم و تعیینکنندهای خواهد داشت.
دیدگاه تان را بنویسید