تندروها پیشتاز انتخابات تهران، غلبه پاجوش‌ها بر چنار
کد خبر: 16473

تندروها پیشتاز انتخابات تهران، غلبه پاجوش‌ها بر چنار

اصول‌گرایان با هر گرایش و طیفی به خوبی می‌دانند که در شهری چون تهران، تنها در غیاب اکثریت خاموش می‌توانند، بر صندلی قدرت تکیه بزنند. عملکرد آنان در مجلس یازدهم به خوبی نشان داد که در موضوعاتی چون طرح صیانت، قانون عفاف و حجاب و طرح شفافیت، چه در قالب چنار و چه پاجوش چنار، میانه‌ای با حق شهروندی و آزادی مردم ندارند. شاید به همین دلیل است که که با تمثیل «سرو» بیگانه هستند.

بیان فردا | حکمرانی| انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی بدون تردید، ترکش‌ها و اثرات فراوانی بر سپهر سیاسی ایران تا سال‌های متمادی خواهد گذاشت.

پایین‌ترین میزان مشارکت در تمامی ادوار انتخابات پس از انقلاب، سونامی آراء باطله و سفید، شکست سنگین میانه‌روهای خوشبین، راه نیافتن عجیب یاران قالیباف به مجلس و روزهای سخت او برای تصاحب مجدد کرسی ریاست و برهم خوردن مناسبات ریش سفیدی در بین اصولگرایان، از مهمترین اتفاقات این انتخابات است.

در کنار این حوادث، شکست چهره‌هایی چون آیت الله آملی لاریجانی در انتخابات خبرگان و حذف او از یکی دیگر از جایگاه‌های کلیدی حاکمیت، در کنار پیروزی راحت و سهل الوصول ابراهیم رئیسی در برابر رقیبی کم قدرت، جای تحلیل و موشکافی دارد.

شکست چهره‌هایی چون باهنر، پورابراهیمی، حسنوند و عنابستانی در راه‌یابی به مجلس از طیف اصولگرایان و رای نیاوردن افرادی چون نوبخت، علی مطهری و بسیاری چهره‌های میانه‌رو نیز از پدیده‌های این انتخابات بود. با این حال شکاف عمیق و ضربات کاری که برخی طیف‌های اصولگرا در این انتخابات به یکدیگر وارد کردند، موج تخریبی بزرگی در معادلات جریانی آنها ایجاد خواهد کرد.

ائتلاف علیه پدرخوانده‌ها

اصولگرایان مانند دو دهه گذشته خود را آماده انتخابات کرده بودند. همان مدل همیشگی که گروه پایداری و دیگر اصولگرایان میانه با هم قبل از انتخابات کمی چالش کنند و بعد حدادعادل و تعدادی دیگر با ریش سفیدی، سهمیه‌های همه گروه‌ها را مشخص کنند و با یک لیست اصلی وارد انتخابات شوند.

این بار اما داستان فرق کرده بود. مخالفان این روش با هشتک «این بار فرق می‌کند»، آمده بودند هم معادلات قدیمی را برهم بزنند و هم روزهای دشواری را برای قالیباف تدارک ببینند. اصولگرایان سنتی که خاستگاه اصلی خود را سال‌های متمادی از متن و بطن سنت و بازار می‌دانستند، چند سالی است که با اصول‌گرایان دولتی خود را وام‌دار مناسبات بازار و روحانیت احساس نمی‌کنند،  دچار چالش شده‌اند.

هرچند برخی باور دارند که دیگر نمی‌توان اختلاف در اردوگاه اصولگرایان را تنها با دو گانه سنتی و دولتی بررسی کرد. اختلاف پدران و پسران در این اردوگاه شکل گرفته است. هر دو متصل به قدرت و بی اعتنا به سنت و بازار شده‌اند و قدرت آن قدر به مذاق‌شان شیرین آمده که کاندیدای جوان‌تر مقابله و بیان تعابیر تند علیه بزرگان اصولگرایی را بدون مشکل می‌پندارند.

حداد عادل سال‌هاست که خود را مغز متفکر جریان اجماع‌ساز میان اصولگرایان می‌داند. او این دوره هم با چنان آرامشی نقشه خود را پیش می‌برد که هرگز تصور نمی‌کرد در دست‌اندازهای سیاست گرفتار شود. لحن با تبختر او درباره سایر لیست‌های اصولگرایی و تمثیل پاجوش برای آنان در کنار چنار از اشتباهات ماندگار این چهره سیاسی بود.

به همین علت بود که وقتی سفره تقسیم سهمیه‌ها برای بستن ائتلاف میان پایداری و اصولگرایان حامی قالیباف باز شد، عده دیگری از جوانان انقلابی دست به کار شدند و لیست‌هایی چون امنا و صبح ایران توسط جوان‌ترها بسته شد و در مقابل ائتلاف بزرگ‌ترها قد علم کرد.

شورای ائتلاف امنا به صراحت اعلام کرد که برای مقابله با رفتار پدرخوانده‌ها تشکیل شده و عده‌ای دیگر از آنان نیز لیست صبح ایران را منتشر کردند.

شانا با مدیریت حداد عادل با آنکه حواشی حذف دهنوی از لیست و یا اعتراض برخی طردشدگان را می‌دید اما باور داشت که با تکرار مدل همیشگی، این لیست پیروز انتخابات است.

چنار و پاجوش، نام‌هایی ماندگار برای جریان اصولگرا

حداد عادل سال‌هاست که خود را مغز متفکر جریان اجماع‌ساز میان اصولگرایان می‌داند. او این دوره هم با چنان آرامشی نقشه خود را پیش می‌برد که هرگز تصور نمی‌کرد در دست‌اندازهای سیاست گرفتار شود.

لحن با تبختر او درباره سایر لیست‌های اصولگرایی از اشتباهات ماندگار این چهره سیاسی بود. حداد عادل در یک کنفرانس مطبوعاتی در پاسخ به سؤالی درباره تعدد فهرست‌های اصولگرایان گفت: «همیشه در کنار چنار بلند چند پاجوش هم متعدد زده می‌شود؛ امری طبیعی است.» او درباره اسامی ناشناس در دیگر لیست‌ها نیز گفت:«همیشه اسامی ۲۴ ساعته خلق می‌شود و ۴۸ ساعت بعد از انتخابات هم فراموش می‌شود.»

این اظهارات آغازگر زلزله‌ای بود که بدون تردید حدادعادل هرگز تصورش را هم نمی‌کرد. سید نظام‌الدین موسوی، نماینده تهران و ائتلاف امنا در واکنشی با طمانینه گفت: «یکی از بزرگان مورد اعتماد اعلام کرد ما چناریم و دیگران پاجوشند من از این شخصیت تعجب می‌کنم. این بی حرمتی به مردم و نیروهای انقلاب است. ما پاجوش نیستیم؛ فقط نخواستیم مانند گذشته پاسوز شما باشیم. امنا نهال جوانی است که به یک درخت تناور انقلاب در گام دوم تبدیل می شود.»

اما سایر واکنش‌ها این‌گونه و با طمانینه نبود.  حمید رسایی، عضو دیگر ائتلاف امناء نیز با بیان این که «نمی‌خواهم سخنانی بر زبان بیاورم. همین قدر بدانید که داماد یک شخصیت سیاسی در لیست انتخابات قرار گرفته است»، گفت:«رقیب ما ائتلاف قالیباف (شانا) است که ریشه ۱۰- ۱۲ ساله دارد و در قامت چنار است اما ائتلاف ما عمر ۱۰ -۱۲ روزه دارد و می‌گویند در نقش پاجوش است. ما به پاجوش بودن افتخار می‌کنیم. همانطور که به پابرهنه بودن افتخار کردیم.  مشکل اصلی کشور همین نگاهِ از بالا به پایین است. همین است که لیست‌های انتخابات بر اساس روابط خانوادگی بسته می‌شود.»

 

منبع: توسعه ایرانی

 

دیدگاه تان را بنویسید

آخرین اخبار

پربازدیدترین