پدیدهای به نام «کودکان بیوه»
بیان فردا | ازدواج کودک یا کودکهمسری، موضوعی است که در این سالها بارها مورد نقد و بررسی قرار گرفت و حتی در زمان شیوع کرونا طبق آمار و اظهارات فعالان حوزه اجتماعی و کودک افزایش چشمگیری داشته، همچون آمار اخیر از تولد هزارو ۴۷۴ نوزاد در سال گذشته از مادران ۱۰ تا ۱۴ سال که البته این آمار فقط در رابطه با نوزادانی است که در بیمارستان متولد شدهاند و دختربچههای دیگری هم هستند که به دلیل عدم خدمات کافی سلامت، در خانه زایمان میکنند.
در کنار این شکل از معضلات در ازدواج سن پایین، مواردی هم از بیوهشدن کودکانی با سن پایین شایع است که محیا واحدی عضو هیئتمدیره جمعیت امام علی در مورد آن میگوید: در جمعیت امام علی به واسطه حضور مستمر در سکونتگاه و محلات محروم و درگیر معضل، علاوه بر کودکهمسری با پدیده کودکبیوگی هم اعضای داوطلب مواجه شدهاند. در همان سن پایین همسرانشان را رها میکنند و میروند، حتی خیلی از این بچهها بارداریهای پرخطری را پشت سر میگذارند که به دلیل شرایط زندگی آنها، دسترسی به ساختارهای تأمین سلامت و بهداشت برایشان مقدور نیست.
محیا واحدی عضو هیئتمدیره جمعیت امام علی با اشاره به اینکه پدیده کودکهمسری در مناطق درگیر معضل شایع است، میگوید: ازجمله عوامل زمینهساز این پدیده، فقر و اعتیاد والدین است و به این موضوع دامن میزند؛ شامل حالتی که در لوای ازدواج به دلیل فقر خانواده یا اعتیاد شدید والدین کودک معامله میشود و به فروش میرسد. حال تصور کنید کودکی در فضای فقر و معضل است، در سن پایین ازدواج میکند، در همان سن بچهدار میشود و این یعنی تولد کودکی دیگر در فضا و چرخه پرآسیب، آن هم توسط مادری زیر سن قانونی.
وی ادامه داد: طبق آماری که از نوزادانی با مادران ۱۰ تا ۱۴ سال منتشر شد باید بگویم بسیاری از سازمانهای مردمنهاد فعال در خط مقدم معضلات اجتماعی و فعالان حقوق کودک، به واسطه ارتباط مستقیم با خانوادههای درگیر معضل، اذعان به این حقیقت دارند که تعداد قابل توجهی از این نوزادان در محلات و در شرایط نامناسب اقتصادی و اجتماعی متولد میشوند که در این میان جمعیت امام علی نیز در محلات حاشیه شهرهای مختلف شاهد تولد این نوزادان بوده است؛ همچون بچه ۱۳سالهای که ازدواج کرده و در ۱۴ یا ۱۵سالگی یک کودک یکساله دارد، یا دختر ۱۶ساله که با این سن دو بچه دارد.
به گفته واحدی این ازدواجها در یک ساختار معیوب اتفاق میافتد و بچهای هم که به دنیا میآید در همان ساختار زندگی خواهد کرد. مثلا دختری ساکن در محله دروازهغار تهران که در ۱۵سالگی صاحب فرزند شده، هنگام مواجهه با او بهشدت درمانده بود؛ برای سیرکردن فرزندش، به لحاظ جسمی امکان شیردهی نداشت و از آن سو به دلیل فقر و سایر معضلات در تهیه شیرخشک برای فرزندش نیز عاجز بود. اکثر نوزادانی که در این شرایط متولد میشوند دچار فقر تغذیهای هستند، همچنین مادرهایی که در سن پایین باردار میشوند از روند طی سلامت دوره بارداری آگاهی ندارند حتی خیلی از آنان خودشان کودک کار محسوب میشوند که دوره بارداری را نیز سر چهارراه کار میکنند و کودکی هم که به دنیا میآورند از همان نوزادی وارد چرخه کار در خیابان میشود.
این فعال اجتماعی ادامه میدهد: بخشی از کودکان فاقد اوراق هویت نیز هستند؛ ازدواج مادر و پدر در جایی ثبت نشده است. برای مثال دختری که در سنین پایین صاحب فرزند شده و شوهرش او را ترک کرده، هماکنون که فرزندش به سن پیشدبستان رسیده، همچنان بدون شناسنامه است و محرومیت از تحصیل را پیشروی کودک رقم میزند. توجه کنید مادری که خود از کودکی متحمل شرایط سخت و ازدواج زودهنگام بوده، حال برای فرزندش هم همین چرخه تکرار خواهد شد. ما با دختری مواجه بودیم که دو فرزند دارد و تجربه کودکهمسری و بارداری در ۱۵ _۱۶ سالگی را داراست. حال در 20سالگی میگوید وقتی فرزندم یک الی دو سال داشت، مثل دو تا بچه بودیم و با هم بزرگ شدیم و اصلا درکی از نقش مادری نداشتم. یعنی فردی که باید در چرخه تحصیل، حضانت اجتماعی و پرورشی قرار گیرد، روانه خانهای برای تولد کودکی دیگر میشود. همچنین به دلیل کمبود زیرساختهای بهداشت و سلامت بعضا در این محلات یا هزینههای بالای مراجعه به مراکز درمانی بهخصوص برای خانوادههای مهاجر و... خیلی از این دختران بارداریهای پرخطری را پشت سر میگذارند که به دلیل شرایط زندگی آنها دسترسی به ساختارهای سلامت برایشان مقدور نیست.
به نوعی با تباهی کودکی در وجود کودکانی مواجه هستیم که در بساط فقر و اعتیاد به همسری در میآیند و مادر میشوند و حتی بعد در سنین جوانی یا بعد از جوانی به دلیل مواجهه با شرایط سخت و آزارها و آسیبهایی که از سوی همسر معتاد و... متحمل آن میشوند، بعضا شاهد هستیم که خود نیز درگیر اعتیاد شدهاند. کم نیستند مواردی اینچنین در حاشیههای تهران و سایر استانها که صدایشان به گوش احدی نمیرسد.
انتهای پیام
دیدگاه تان را بنویسید